Nonchalant – Martine Hoogschagen

Titel: Nonchalant
Auteur: Martine Hoogschagen
Genre: (Feelgood) Roman
ISBN:  9782958101619 
Uitgave: Mei 2022
Uitvoering: E-book

Serie: Ja (Deel 1)

Nonchalant

Nonchalant is het debuutroman van Martine Hoogschagen, het is het eerste deel in de Zorgeloos serie waarin je als lezer samen met Lynda het avontuur in Frankrijk tegemoet gaat. Een verhaal over het leven in Frankrijk, maar waarin ook de verschillen tussen Nederland en Frankrijk aan bod komen. Maar dat niet alleen, je krijgt ook het leven van Lynda mee, over hoe zij een foodblog probeert op te starten met allemaal leuke en vooral lekkere Franse gerechten van de bewoners zelf.

In ‘Nonchalant’ volgen we Lynda Schipper, zij gaat voor een jaar naar een klein vissersdorpje in Frankrijk. Daar wil ze Franse gerechten gaan verzamelen die de Fransen thuis door de weeks graag eten. En die zijn vooral lekker snel en simpel, deze gerechten wil ze gaan gebruiken voor haar foodblog die ze op wil starten in Frankrijk. Lynda krijgt een bijzonder welkom in Frankrijk, waar ze af en toe met haar Nederlandse mentaliteit in de problemen komt. En dat niet alleen, ze ondervindt ook een aantal ongemakken die het wonen op het platteland met zich mee brengen en dan is er nog die buurman waar ze maar geen hoogte van krijgt. Lukt het Lynda om zich te settelen in Frankrijk en gaat ze kunnen rondkomen van haar blog?

Als je van Frankrijk houdt, dan is dit zeker een verhaal die je moet gaan lezen. Het is leuk om de verschillen te zien tussen Nederland en Frankrijk, die groot aan bod komen in dit verhaal. Het is een luchtig geschreven roman, waarin voor mijn doen te weinig diepgang voorkomt. Al is dat zeker geen must, dit verhaal laat jou de liefde voelen die de schrijfster voor dit land heeft. En dat heeft ze goed op papier weten te zetten.

Wat ik wel jammer vond is dat het verhaal grotendeels om het hoofdpersonage draait. Ook de gesprekken die zij voert met de bewoners worden bijna altijd vertelt vanuit Lynda. Ik had graag nog wat meer interactie willen zien met de bewoners. Wat ik dan wel weer heel goed vond, is hoe de schrijfster de omgeving weet neer te zetten. Het komt heel realistisch over, waardoor het zelfs voelt alsof je zelf aanwezig bent in het vissersdorpje in Frankrijk.

Een leuke toevoeging zijn de e-mails die Yann schrijft naar zijn broer. Zo heb je toch even een inkijkje in de gedachten van een van de andere personages. Yann speelt een grote rol in het leven van Lynda, die twee zijn als twee handen op een buik, al was de weg daar naar toe wat moeizaam. Het is mooi om te lezen hoe die relatie opbloeit tussen die twee.

Een groots avontuur in Frankrijk is wat Lynda beleefd in dit verhaal. Een zoektocht naar nieuwe recepten voor haar blog, maar dat niet alleen. Onverwachts vind ze ook veel nieuwe vriendschappen en de liefde in Frankrijk. Een verhaal die je doet verheugen naar het tweede deel in deze serie. Martine heeft een debuut neergezet waarin de liefde voor Frankrijk groots aanwezig is. Mocht je fan zijn van het land, dan zou ik deze maar snel gaan lezen.

Bij deze wil ik Martine heel erg bedanken dat ik mocht meedoen aan de blogtour en voor het recensie exemplaar. Neem ook zeker een kijkje bij een van de andere bloggers om erachter te komen wat zij van dit boek vonden.

2 gedachten aan “Nonchalant – Martine Hoogschagen”

 1. Femke dank je voor jouw recensie en ook voor de prachtige styling van Nonchalant op de foto! Heel mooi de gekozen kleuren bij de cover en de schelpen als hint naar de rol van de zee in het verhaal.
  Nonchalant is inderdaad geschreven voor liefhebbers van Frankrijk en voor wie graag kijkt naar programma’s als Ik vertrek en dergelijke. Ik ben blij dat je genoten hebt van de verschillen tussen Nederland en Frankrijk en dat het voor je voelde alsof je zelf aanwezig was in een vissersdorpje in Frankrijk.
  Het is bewust een luchtig geschreven roman. In het verhaal komen inderdaad geen nare ziektes, taboes of andere zaken voor die gewoonlijk diepgang geven aan een verhaal. In Nonchalant draait de diepgang om het starten van een nieuw leven en integreren in een andere cultuur. Ik hoop dat je genoten hebt van de ontwikkeling van Lynda als persoon door het hele verhaal heen. Het was voor mij leuk om te lezen dat je mijn liefde voor Frankrijk en het Franse leven door het hele verhaal proefde.
  Om de cultuurverschillen als lezer maximaal te beleven is Nonchalant in de ik-vorm geschreven, in de tegenwoordige tijd. Je hebt helemaal gelijk dat je dan wel het verhaal uitsluitend ziet vanuit de ogen van de hoofdpersoon. Om de Franse kant van het verhaal te belichten heb ik daarom de e-mails van Yann aan zijn broer geïntroduceerd in het verhaal met zijn observaties en soms ook frustraties over Lynda’s Nederlandse gedrag 😊
  Heel fijn dat je met het lezen van Nonchalant al zin kreeg in de Franse avonturen in deel twee 😊 Het volgende deel gaat over Briz, de broer van Yann.

  Heel veel dank Femke voor het meedoen aan de blogtour van Nonchalant!

  Hartelijke groeten,

  Martine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.