Patroon – Marco Kunst

Titel: Patroon
Auteur: Marco Kunst
Genre: Young Adult

Uitgeverij: Gottmer
ISBN:  9789025775988 
Aantal pagina’s: 192
Uitgave: Mei 2022
Uitvoering: Hardcover

Serie: Nee

Patroon - Marco Kunst (Femleest)

Patroon geschreven door Marco Kunst is een indrukwekkend verhaal die wel even bij je binnen komt. Na het lezen van de flaptekst werd ik nieuwsgierig naar het verhaal. Hoe dit boek vervolgens in je hoofd tot leven komt zie je van tevoren niet aan komen. Het hoofdpersonage Mylo kruipt in je gedachten met zijn verhaal en weet zelfs de lezer af en toe aan te spreken, wat het verhaal heel persoonlijk maakt.

In ’Patroon’ volgen we Mylo, hij heeft iets gruwelijks meegemaakt. Hij heeft namelijk zijn beste vriend Mees verloren door zijn eigen schuld. Mylo moet verder met zijn leven, maar hij blijft leven met een enorme schuld. Het had namelijk voorkomen kunnen worden, het had niet hoeven gebeuren. Zijn opa probeert hem te steunen zo ver dat mogelijk is. Hij neemt Mylo op reis naar Amerika om er even tussenuit te zijn. Maar juist deze reis legt vreselijke geheimen bloot. Waarvan een geheim waar zijn opa al zijn hele leven mee rond loopt, wat alles te maken heeft met de dood van Mees. Gaat het Mylo lukken om te ontsnappen aan een patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

In het begin van het verhaal word je nieuwsgierig gemaakt naar hoe Mees is komen te overlijden. Doordat het verhaal echt vanuit het personage is geschreven, laat Mylo je in het begin nog in spanning achter. Je leert hem eerst wat beter kennen voordat hij zijn geheim bij de lezer blootlegt.

Gaandeweg het verhaal kom je erachter dat het patroon die zich in de familie afspeelt zich lijkt te herhalen. Het is best een depressief en emotioneel verhaal, eentje die bij je binnen komt tijdens het lezen. Vooral het einde had ik niet aan zien komen en dit zet een mens aan het denken.

Ik denk dat voor velen dit ook een boek zal zijn waar ze zich in zullen herkennen, waarin ze zelfs misschien wel wat hebben aan het verhaal van Mylo. Hoe hij om gaat met zijn opa vond ik ook heel mooi om over te lezen. Het deed mij weer even denken aan de tijd dat mijn eigen opa nog leefde. Want ook hij kon altijd zo mooi vertellen over vroeger, net als de opa van Mylo.

Marco Kunst heeft een hele prettig te lezen schrijfstijl, het leek soms net alsof je in het dagboek van Mylo aan het lezen was op een hele mooie en poëtische manier. Het is een boek voor jongeren vanaf 13 jaar, maar ook volwassenen zullen dit boek nog heel erg kunnen waarderen. De schrijver wist mij heel erg te raken met dit verhaal, ik ben dan ook heel benieuwd naar zijn eerdere werk. Dit is een verhaal die eigenlijk iedereen vanaf 13 jaar gelezen zou moeten hebben.

Bij deze wil ik Uitgeverij Gottmer heel erg bedanken voor dit recensie exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.