Zwaluwdans – Jet Nijland

Titel: Zwaluwdans
Auteur: Jet Nijland
Genre: Roman
Uitgeverij: Ellessy
ISBN:  9789464490589 
Aantal pagina’s: 286
Uitgave: Januari 2022
Uitvoering: Paperback
Serie: Nee

Zwaluwdans - Jet Nijland (Femleest)

Zwaluwdans is het debuut van Jet Nijland. Voor mij opnieuw een roman met een historisch randje en ook deze wist mij te betoveren. Wat een mooi en ontroerend verhaal over liefde en vriendschap, maar ook hoe een liefde bijna onmogelijk lijkt te zijn.

In ‘Zwaluwdans’ volgen we meerdere personages, een daarvan is Elisa. Zij woont in Amsterdam en krijgt na het overlijden van haar moeder een telefoontje van de notaris. Hij vertelt haar dat er een boodschap voor haar is die afkomstig is van haar vader. Wat Elisa in verwarring brengt, ze heeft nooit meer wat van haar vader gehoord sinds ze is weggegaan. Het blijkt dat hij haar een huis heeft nagelaten in Sevilla. Elisa is nieuwsgierig en besluit er een kijkje te gaan nemen, maar het huis vertelt haar een stuk meer over haar verleden dan ze ooit had verwacht.

Een ontroerend verhaal over het verleden wat zich heeft afgespeeld in Sevilla. Je leert niet alleen Elisa kennen, maar ook Neva en Nando. Twee goede vrienden uit het verleden. Het blijkt dat ze meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap, maar is die liefde wel waar te maken tegen de rest van de wereld? Neva is een zigeuner en komt uit een hele andere wereld dan Nando. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk bij elkaar te kunnen zijn. Maar het dagelijkse leven brengt steeds roet in hun liefdesleven.

Jet Nijland heeft een hele mooie en vertellende schrijfstijl waardoor het soms lijkt alsof je naar een film zit te kijken, maar die zich dan in je hoofd afspeelt. De sfeer die er hangt in Sevilla weet ze ook heel goed te omschrijven. Het verhaal bevat niet alleen maar liefde, maar ook veel trieste momenten. En die momenten ontroeren je, waardoor je heel erg meeleeft met de personages.

‘Zwaluwdans’ is ook een beetje mysterieus, je vraagt je tijdens het lezen af wat er zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld. En tijdens het lezen kom je steeds een beetje meer achter de waarheid. Wat er weer voor zorgt dat je maar moeilijk kunt stoppen met lezen. Hoe het verhaal verliep had ik ook totaal niet aan zien komen, wat dat betreft heeft Jet dat goed gedaan. Ze weet je telkens weer te verrassen met een andere wending in het verhaal.

Is het verhaal afgesloten na dit verhaal? Dat is wat ik mij af vraag, ik zou graag nog wel meer willen weten over de geschiedenis van Elisa haar moeder. Het heeft uiteraard een gesloten einde, maar ik zou het totaal niet erg vinden om nog eens terug te kunnen keren naar deze personages. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het volgende boek van Jet Nijland, want dit is een prachtig debuut, wat smaakt naar meer.

Bij deze wil ik Jet Nijland heel erg bedanken voor dit recensie exemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.